Çocuklar internetteki tehlikeleri fark edemiyor
Yeni bir araştırma 9 ila 11 yaşlarındaki çocukların internette büyük riskler aldığını ortaya koydu.
İngiltere’de yapılan araştırma, bu yaşlardaki çocukların çoğunun internette kişisel bilgilerini paylaştıklarını ve daha ileri yaşlardaki çocuklar için yapılmış oyunları oynadıklarını gösterdi.
Bir güvenlik eğitimi şirketi olan ISC2 IT tarafından yapılan araştırma için 1.162 çocukla konuşulmuş.
Araştırmanın ortaya çıkardığı kaygı verici bir başka veri de, görüşülen çocukların yüzde 18′inin, internet üzerinden edindikleri arkadaşlarla gerçek hayatta buluşuyor olması.
Siber zorbalar
Yine İngiltere’de yapılan bir başka araştırma da ülkedeki gençlerin yüzde 55′inin günlük hayatlarının bir parçası olarak internet tacizi ya da zorbalığıyla karşı karşıya geldiklerini ortaya koydu.
Güvenlik uzmanları anne babaları, çocuklarının internette ne yaptığını daha yakından takip ederek tehlikeden uzak tutmaları konusunda uyarıyor.
Okulların çocukları internet güvenliği konusunda eğitmesine yardımcı olmak için yapılan ISC2 IT anketini yürüten bilgi güvenliği uzmanı Tim Wilson “Birçok ilkokul öğrencisi internet hakkında anne babalarından çok daha bilgili” diyor.
Londra, Kent ve Guernsey’de 15 ilkokuldan öğrencilerle görüşen Wilson “Gençler internette anne babalarının haberdar olmadığı çok riskli şeyler yapıyor. Anne babaların ihmalkarlığından, kötü niyetinden kaynaklanmıyor bu. Yalnızca teknolojiyi bilmedikleri için böyle oluyor.” diyor.
Uykusuz geceler
Araştırma görüşülen çocukların yüzde 43′ünün her gün internete girdiğini, yüzde 46′sının her bir girdiklerinde en az iki saat internette dolaştıklarını ortaya koydu.
Çocukların yüzde 22′si interneti düzenli olarak akşam 21.00′den sonra kullanıyor ve daha küçük bir oran, yüzde 7′si de saatler gece yarısını geçerken hâlâ bilgisayar başında oluyor.
Bazı çocuklar gece geç saatlere kadar internette dolaştıkları için okulda dikkat dağınıklığı sorunları yaşadıklarını da söylüyorlar.
İnternette çocukların yüzde 23′ü en sevdiği aktivitenin video oyunları oynamak, yüzde 18′i sosyal ağlara girmek ve yüzde 17′si videolar seyretmek olduğunu söylüyorlar.
En çok oyun oynamayı sevdiğini söyleyenlerin yüzde 19′u savaş oyunları oynadığını söylerken, bunların önemli bir kısmının, 18 yaş alt sınırı konmuş, yaşlarına uygun olmayan (Black Ops veya Modern Warfare gibi) oyunlar olduğu anlaşılıyor.
Tehlikeyi fark edemiyorlar
Güvenlik uzmanlarına göre, çocukların internette ve oyunlarla harcadıkları zamanlar onları bir kaç bakımdan tehlikelerle karşı karşıya getiriyor.
Mesela ankete katılan çocukların yüzde 18′i internette tanıştıkları insanlarla gerçek hayatta da buluştuklarını anlattı. Gerçi önemli bir kısmı buluşmaya, yanlarında büyük kardeşleri ya da bir yetişkinle gitmiş, ama üçte biri sadece arkadaşlarıyla gittiğini söylüyor.
Oslo Üniversitesi’nden, Çocuklar ve İnternet adlı proje için Avrupa Birliğine danışmanlık yapan Dr. Elizabeth Staksrud, internet arkadaşlarıyla gerçek buluşmaların çoğunun çocuklar açısından olumlu deneyimler olduğunu, bu tür buluşmaların çok nadir tehlikeli olabildiğini söylüyor.
Dr. Staksrud, nadiren de olsa buluşmaların tehlikeli olabileceğini, çocukların bir insanın kendisine tehdit oluşturduğunu hemen anlayamabileceğini söylüyor; burada hayati önemde olan şeyin, anne babaların çoğunlukla bu buluşmalardan haberdar olmaması olduğuna dikkat çekiyor.
Birçok uzman aynı şeye dikkat çekiyor: Çocuklar internete girdikleri zaman, bu alanda çok hızlı olmalarına rağmen, reel dünyanın tehlikeleri karşısında yetişkinlerin geliştirdiği algılara sahip değiller ve kendilerini korumaya yarayacak kuralları uygulayamıyorlar.
Sonunda bütün bu uyarılar gelip, anne babaların çocuklarının internet faaliyetleri konusunda daha büyük farkındalık geliştirmesi ve sorumluluk alması gereğine dayanıyor.