Apple’ın Uygun Fiyatlı iPhone X Modeli: iPhone XR

Tasarım: iPhone ve iPhone X’un bir çocuğu olursa

Apple genelde ucuz aygıtları için daha fazla renk seçenekleri sunar. Bu gelenek iPhone XR ile devam ediyor. Esasen bu, telefonun en karakteristik özelliğini teşkil ediyor. Renk seçeneklerini kırmızı, beyaz, mercan kırmızısı, siyah, mavi ve sarı oluşturuyor. Karşılaştıracak olursak, Xs ve Xs Max, ciddi sayılabilecek tonlardaki üç renk seçeneğiyle geliyor.

iPhone XR’a arkadan bakıldığında adeta iPhone 8’e benziyor. Bunun nedeni, akranları arasındaki diğer karakteristik özelliğini teşkil eden, hafif yukarı kaldırılmış tek lensli kameraya sahip olması. Bu konuya daha sonra değineceğiz ama tek lens yüzünden hemen keyfiniz kaçmasın. Telefon, Xs ve Xs Max ile pek çok ortak özellik bulunduruyor. Kenarları saran alüminyum gövde ihtişamlı bir görünüm veriyor ve cam kısım ise (ki Apple’ın “en sağlamlarından”) kablosuz şarj yeteneğine sahip.

Touch ID’ye elveda edebilirsiniz. Gidenler arasında ekranı saran tombul çerçeve ve home düğmesi de bulunuyor. iPhone XR’ın tasarımı ayrıca iPhone X’inkine de çok benzese de birkaç fark hemen fark edilebiliyor. Öncelikle, ekranı saran çerçeve daha kalın ve ucuz bir izlenim bırakıyor. Öte yandan, çerçeve iPhone 8’inkine göre çok daha ince. 6,1 inçlik ekran, XR’ı 5,8 inçlik iPhone Xs ile 6,5 inçlik iPhone 8 Plus arasında bir yere koyuyor. Kavraması kolay ve külfetli değil.

Ekran teknolojisi oldukça etkileyici ve belki de XR ile diğer iPhone’lar arasındaki en büyük farkı temsil ediyor. Apple, bu LCD ekrana Liquid Retina HD ekranı adını vermiş. İnç başına 326 piksel düşen 1.792 x 828 çözünürlüğü kulağa pek yüksek gelmese de görüntü oldukça keskin. True Tone tenolojisini destekleyen bu ekran, rengi çevrenizdeki ortam ışığına göre ayarlıyor. Ready Player One‘dan izlediğimiz birkaç sahnede renklerin dolgunluğu ve derin siyahlar hemen dikkatimizi çekti.

iPhone XR üst sınıf bir telefon değil. Fakat pek çok kişiyi tatmin edecek kaliteye sahip. Mesela, özellikler arasında IP67 su geçirmezlik standardı bulunuyor ve bu sayede 1 metre derinde 30 dakika boyunca zarar görmeden durabiliyor. iPhone Xs ve Xs Max ile aynı.

Büyüleyici performans, iOS 12 ve pil ömrü

Apple’ın yeni A12 Bionic işlemcisi, son iPhone’ların hepsine hayat veriyor. Buna iPhone XR da dahil. Artık 8 çekirdeğe sahip olan “yeni nesil Neural Engine” özelliğine sahip ve saniyede yaklaşık 5 trilyon işlem yürütebiliyor. Evet, iPhone XR, ne yüklerseniz altından kalkabilecek güce sahip.

Telefonda, bu yıl sonunda Bethesda’dan çıkacak olan Elder Scrolls: Blades oyununu denedik ve ayrıntılı grafikler kelimenin tam anlamıyla aklımızı aldı. Fevkalade akıcı çalışan oyun, şu ana kadar gördüğümüz en çekici mobil oyunlardan biri. Ortalıkta dolaşıp kamerayı hareket ettirmek, tek bir takılma veya gecikme yaşanmadan pekala akıcı bir biçimde gerçekleşiyor. Ayrıca ARKit 2.0 oyununu da denedik ve ayrıntılı grafiklerin gerçek dünya üzerine pürüzsüz biçimde nasıl yerleştiğini gördük.

Home düğmesi kaldırıldığı için, işletim sistemini yönetmek için, ilk olarak iPhone X’de karşılaştığımız işaretleri kullanıyorsunuz. Kullandığımız en iyi işaret sistemlerinden biri olan bu ara birimi kullanırken ve uygulamalar arasında geçiş yaparken herhangi bir performans sorunuyla karşılaşmadık. iPhone XR, yeni yayımlanan iOS 12 işletim sistemini kullanıyor.

Pil ömrü ise, Apple’a göre, iPhone 8 Plus’tan 1,5 saat daha fazla dayanıyor. Yani tek şarjla problem yaşamadan tüm gün telefonu doya doya kullanabiliyorsunuz. Apple’ın bu konuda ne kadar dürüst olduğunu ilerleyen denemelerimizde netleştireceğiz.

Güçlü bir kamera

iPhone XR, Xs’deki f/1,8 diyafram aralığına sahip aynı 12 megapiksellik kamerayı kullanıyor. Geçen seneki modellerin aksine yepyeni bir algılayıcıya sahip olan telefon ile daha güçlü fotoğraflar çekilebiliyor. Fakat bizi daha çok iki özellik heyecanlandırıyor: Portre Modu ve Smart HDR.

Aynen öyle, bir tek lense sahip olsa da iPhone XR da Portre Modu’nu destekliyor. Tıpkı Google’ın Pixel 2 ile yaptığı gibi. Sonuçlar, çift lensli Xs ve Xs Max’inkilerle boy ölçüşemeyebilir fakat çektiğimiz fotoğraflar gerçekten güzel göründü. iPhone XR’ın portre modu, yüz hatlarını kolayca tanıdı ve etrafını doygun bir biçimde buğulandı. Ayrıca, Apple’ın geçen sene iPhone X ile tanıttığı Portre Işıklandırma özelliğine de erişebiliyorsunuz.

Portre modu ayrıca yeni bir özelliğe sahip: Artık alan derinliğini fotoğrafı çektikten sonra da ayarlayabiliyorsunuz. Android telefonlarda bir süredir gördüğümüz bu özelliği Apple’ın bütçe modelinde bile görmek sevindirici oldu.

Smart HDR tamamen yeni bir özellik ve aynı anda pek çok fotoğraf çekme yeteneğine sahip. Kamera, A12 Bionic işlemcinin yardımıyla her fotoğrafın en iyi kısmını alarak harika bir dinamik çehre üretiyor. Yani, fotoğrafların dinamik ışık koşullarında aşırı parlak veya aşırı karanlık çıkmasından endişe etmenize gerek yok.

Ön kısımdaki f/2,2 diyafram aralıklı 7 megapikselli kamerasıyla testlerimizde birkaç hoş selfie çektik. Öndeki TrueDepth kamera sayesinde portre modu selfie’leri bile çektik. Kamera, fotoğraf çekme anında hiçbir takılma yaşamadı. Fuar alanında çektiğimiz fotoğraflar oldukça güzel gözüktü. iPhone XR elimize geçer geçemez en fazla zaman harcayacağımız konu bu olacak. Tasarımıyla ve performansıyla olsun, iPhone XR herkese hitap edebilen bir telefon olarak görünüyor.

Artıları

  • Müthiş performans
  • Çevreci ekran
  • Güçlü kamera özellikleri
  • Fantastik renk seçenekleri
  • IP67 su geçirmezlik

Eksileri

  • Hâlâ pahalı
  • Kalın çerçeve kaba görünüyor
  • Hızlı şarj yok

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir