Türkiye’ye Yapılan Siber Saldırılara Karşı Mücadele Eden Yerli Ekip: SOME
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, siber saldırılarla mücadele edilebilmesi için 372 Siber Olaylara Müdahale Ekibi kurulduğunu söyledi.
Ülkemize karşı yapılan siber saldırılara yönelik SOME (Siber Olaylara Müdahale Ekipleri) ile mücadele ettiklerini belirten Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, siber saldırıların dünya genelinde 388 milyar dolarlık maliyetinin olduğunu ve siber korsanların devletler tarafından ‘taşeron’ olarak kullanıldığını söyledi.
Türkiye’de son 3-4 yıldır siber saldırılara karşı güvenlik birimlerinin oluşturulduğunu söyleyen Bakan Yıldırım, “2012’de Siber Güvenlik Kurulu’nu oluşturmuştuk. Elektronik haberleşme, ulaştırma, finans, enerji, su yönetimini kritik kamu hizmetleri olarak belirledik. Öncelikli olarak koruma altına alınması gereken bu sektörlerde Siber Olaylara Müdahale Ekipleri (SOME) oluşturduk. Bugüne kadar 5 sektörel SOME ve 367 kurumsal SOME kuruldu. 2016-2019’u kapsayan Strateji ve Eylem Planı’nı tamamlayıp Başbakanlığa gönderdik. 2013-2014 Eylem Planı kapsamında oluşturulması öngörülen Ulusal Siber Olaylara Müdahale Organizasyonumuz gereği BTK-TİB bünyesinde 2013’de USOM kuruldu. USOM ile ülkemizde siber saldırılara karşı erken tespit, koordinasyon ve müdahale yeteneği kazandırıldı“ dedi.
USOM ile bu zamana kadar 20 bine yakın siber tehdit, 300 dolayında zararlı yazılım, 5 milyondan fazla bulaşma girişiminin tespit edildiğini söyleyen Bakan Yıldırım, ülkemizdeki siber güvenlik konusunda maalesef yetersiz kaldığımızı söyledi. Siber güvenlik ürünlerinin %97’sinin yabancı, %3’ünün ise yerli olduğunu belirten Yıldırım, yerli teknoloji ve ürün geliştirmenin en büyük hedeflerinden bir tanesi olduğunu söyleyerek ‘Bu konuda ciddi adımlar atacağız’ dedi.
Siber saldırıların %41’nin özel sektördeki, %20’sinin ise kamu kuruluşlarını hedef aldığını söyleyen Yıldırım, Aralık ayında yapılan saldırılar hakkında da bazı bilgiler paylaştı. “Aralık ayı içinde 18 gün boyunca 236 saldırıya maruz kalındı. Merkez DNS altyapıları durdurularak, Türkiye’de interneti durdurmaya çalıştılar. Bankacılık ve kamusal hizmetlerin durması, gecikmesi gibi durumlar yaşandı. Bu saldırılarda çok büyük miktarda sahte trafik üretilerek, hedef sistemler ve altyapıları sürekli meşgul edildi. Bu tür saldırılara ‘DDoS saldırıları’ adı veriliyor” diyen Yıldırım, son olarak milli ürünler olmadan siber evrende güvenli olmanın pek mümkün olmadığını ve bu alanda ciddi adımlar atacaklarını belirtti.
Alıntıdır.